Waarom diabetes en bloed gewoon een trend zijn die voorbijgaat

Waarom diabetes en bloed gewoon een trend zijn die voorbijgaat

Het is bekend dat diabetes een grote invloed heeft op het hele lichaam, inclusief het tandvlees en de tanden.

Mensen met ongecontroleerde of slecht gereguleerde diabetes hebben meer kans om gaatjes en tandvleesaandoeningen of gingivitis te ontwikkelen die kunnen leiden tot parodontitis die op zijn beurt voortijdig tandverlies kan veroorzaken.

Een studie uitgevoerd door de onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh en ondersteund door hun collega’s van de Peninsula Dental School, de Universiteit van Ottawa en UCL Eastman Dental Institute heeft aangetoond dat de relatie tussen mondgezondheid en bloedsuikerspiegel beide kanten op werkt.

Meer nog, uit hun onderzoek blijkt dat behandeling van parodontitis helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2.

Diabetici hebben meer kans om een ernstige tandvleesaandoening of parodontitis te ontwikkelen vanwege een verhoogde gevoeligheid voor infecties, een verminderd vermogen om bacteriën te bestrijden die het tandvlees binnendringen en een trage genezingssnelheid. Van parodontitis is ook aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verhoogt waardoor diabetes moeilijker te controleren is.

Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan chemische veranderingen die worden veroorzaakt door de bacteriën in de mond, wat resulteert in een lagere insuline-effectiviteit en uiteindelijk in grotere moeilijkheden bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Behandeling en preventie van parodontitis en het behoud van de mondgezondheid helpen daarom de bloedsuikerspiegel bij diabetici.

Dit wordt ook bevestigd door de resultaten van de studie van de Universiteit van Edinburgh, die impliceert dat een effectieve behandeling van ernstige tandvleesaandoeningen helpt bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2, hoewel ze niet dezelfde voordelen konden bevestigen voor mensen die lijden aan diabetes type 1.

Controle van de bloedsuikerspiegel is cruciaal voor de preventie van diabetescomplicaties, waaronder hart- en vaatziekten, nierbeschadiging, oogbeschadiging, bot- en gewrichtsproblemen en een reeks andere mogelijk ernstige complicaties die de kwaliteit van leven van de patiënt ernstig kunnen beïnvloeden en zelfs kunnen leiden tot voortijdige sterfte.

Onderhoud van de mondgezondheid moet daarom even serieus worden genomen als gezond lichaamsgewicht, gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, controle van de bloedsuikerspiegel en inname van medicijnen zoals voorgeschreven. Het belang van mondhygiënisch onderhoud voor de controle van de bloedsuikerspiegel benadrukt ook veel toonaangevende gezondheidsexperts en organisaties zoals de wereldberoemde Mayo Clinic.

Mensen die lijden aan diabetes type 2 of type 1 kunnen alleen baat hebben bij handhaving van de mondgezondheid. De laatste is in de eerste plaats gebaseerd op schone tanden en om die reden moet u beginnen met regelmatig tandenpoetsen. Poets je tanden minstens twee keer per dag en nog beter, na elke maaltijd en snack. Leer de juiste poets- en flostechnieken en vervang uw tandenborstel om de drie maanden of eerder.

Vermijd krachtig poetsen en gebruik een zachte tandenborstel om irritatie aan uw tandvlees te voorkomen.

Net zo belangrijk als poetsen is flossen, omdat het onmogelijk is om met een tandenborstel goed tussen de tanden te komen. Het is ook nuttig om een antimicrobiële mondspoeling zonder alcohol te gebruiken en regelmatig tandreiniging en check-ups te krijgen. Zie je tandartsen voor regelmatige controles minstens twee keer per jaar en let op tekenen van orale gezondheidsproblemen, vooral van tandvleesaandoeningen – roodheid, zwelling en bloedend tandvlees.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *